Składniki na biszkopt (na dwa spody o średnicy około 20cm, na ten tort jak widać potrzebnych jest sześć takich blatów):
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywną masę. Pod koniec dodawać cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesypać, dodać na koniec do masy jajecznej i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto rozdzielić do dwóch misek. Do każdej części dodać barwnik. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w temperaturze 170stopni przez około 30minut. Wyciągnąć i po ostudzeniu oddzielić biszkopt od papieru.
Krem: Mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i gotować przez około 3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia. Masło rozmiksować w drugim pojemniku i ciągle miksując dodawać wcześniej przygotowany roztwór. Następnie wsypać mleko w proszku, zmiksować. Dodać barwnik.
Warstwy biszkoptu układałam standardowo, w kolejności: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Przekładać je niezbyt grubo gotowym kremem. Ozdobić górę tortu i boki :)
Ja zrobiłam taki na 6 urodziny brata :D Dzieciaki (i dorosli) byly zachwycone :D
OdpowiedzUsuńTaki tort to super prezent dla najmłodszych, ale i starszych potrafi zachwycić! Dla każdego coś pysznego! :D
Usuńślicznie wygląda, do tej pory widziałam z jasnym ciastem, ale takie jest też fajne!
OdpowiedzUsuńJa również spotykałam się z wersją z białym kremem, więc tym razem postanowiłam zmienić trochę smak i dodać ulubionego koloru :)
Usuńależ tu kolorowo:) super:)
OdpowiedzUsuńTo prawda- kolory są śliczne! Dziękuję bardzo :)
Usuń