Jeśli ktoś lubi cukierki Ferrero Rocher, będzie mu smakował ten torcik. Jest dość ciężki, ale wbrew pozorom nie za słodki, głównie za sprawą orzechowo-kakaowego biszkoptu z małą zawartością cukru. Jego prostota robi świetne wrażenie na gościach,a smak nikogo nie rozczarowuje. Pochodzi z TEJ genialnej strony.
Ps. Jest w nim Nutella :)
Składniki na ciasto( blaszka o średnicy 23 cm)
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 200g mielonych orzechów( ja uzyłam ziemnych)
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem, by były jasne i puszyste. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, i kakao. Wymieszać z orzechami. Następnie całość bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną.. Całość przełożyć do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut, aż wykałaczka będzie sucha. wystudzić i przektoić na 2 blaty.
Krem:
- 200g masła ( powinno być miękkie)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 bardzo kopiastych łyżek nutelli( ja dodałam cały średni sloiczek)
- 4 wafelki góralki orzechowe.
Masło zmiksować z nutellą. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodniej i wmiksować do kremu. Wafelki pokroić w drobne kawałki i dodać do masy. wymieszać.
Na pierwszy blat wyłożyć niecałą połowę kremu, przykryć drugą połową ciasta. Resztą masy posmarować górę i boki tortu. Boki obsypać siekanymi orzechami, a górę udekorować cukierkami, lib według własnego pomysłu.
Enjoy!
Carol xx
ulala :) uwielbiam te czekoladki, więc ten tort BARDZO do mnie przemawia:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
polecam go, bo jest nawet lepszy, niż sobie wyobrażałam ;)
OdpowiedzUsuńI think i died and went to heaven!lol.
OdpowiedzUsuńthis tort is to die for plus i love FERRERO ROCHERS! :D
Thanks!:))
OdpowiedzUsuń