Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 kopiaste łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Podzielić na 4 części- 3 większe i 1 nieco mniejszą. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia. Placek powinien być o średnicy równej średnicy blaszki ( ok 26 cm). Ciasto będzie bardzo cienkie, ale urośnie podczas pieczenia. Ciasto na papierze włożyć do blaszki i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Tak samo postąpić w przypadku 2 pozostałych większych części ciasta. Ostatnią część również rozwałkować i na surowe ciasto wyłożyć mieszankę orzechową. Piec około 13 minut i również wystudzić
Mieszanka orzechowa:
- 200g posiekanych orzechów włoskich
- 3 kopiaste łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- 125g masła
- pół szklanki cukru
Krem orzechowo- migdałowy:
- 300 ml orzechów włoskich (szklanka i trochę)
- 300 ml migdałów
- 600 ml mleka w proszku pełnego
- 150g masła
- 1,5 szklanki cukru( można dać mniej)
- pół szklanki wody
Krem z kaszy mannej:
- 750 ml mleka
- 8 kopiastych łyżek kaszy mannej
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 200g miękkiego masła
Dodatkowo pół puszki masy kajmakowej.
Na papierze do pieczenia położyć 1 placek z ciasta kruchego. Posmarować go połową kremu z kaszą manną i przykryć kolejnym plackiem. Nałożyć cienką warstwę masy kajmakowej i cały krem orzechowo- migdałowy, który należy ponownie posmarować masą kajmakową. Przykryć kolejnym blatem., który posmarować resztą kremu z kaszą. Na górę położyć blat z orzechami. Całość umieścić w blaszce, w której ciasto się piekło. stawić na przynajmniej 1 noc w chłodne miejsce. Przynajmniej 2h przed podaniem ciasto powinno znajdować się w temperaturze pokojowej.
Enjoy!
Carol xx
Coś tak pysznego z założenia nie może się nie udać. :)
OdpowiedzUsuńwpraszam się na takie pysznosci;)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńMmm co za pyszności. :)
OdpowiedzUsuńjej, wygląda przepysznie, najbardziej zainteresował mnie ten krem migdałowo - orzechowy z mlekiem w proszku, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTak, masa jest bardzo nietypowa, ale pyszna. przepis pochodzi ze starej książki z przepisami na Thermomix, ale bez problemu można ją też wykonać bez tego urządzenia:)
UsuńRany, ale bym zjadła kawałek! Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń