sobota, 12 stycznia 2013

Brownie z miodem i orzechami

To brownie jest klasycznie czekoladowe, ale dodatek miodu i orzechów sprawia, że ciasto aromatem kusi już od momentu włożenia do piekarnika. Dzięki temu, że jest płaskie, zostaje zjedzone bardzo szybko. Przepis pochodzi ze "Złotej księgi czekolady"


Składniki:
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 100g cukru
  • pół szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę . następnie schłodzić przez około 5 minut. Do chłodnej mikstury wsypać cukier i wlać miód cały czas mieszając. następnei dodać jajka i lekko roztrzepać widelcem, aby połączyły się z resztą mieszanki. Do płynnej części wsypać mąkę z proszkiem i solą i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać orzechy i przelać ciasto do formy o wymiarach około 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 25-30 minut. Ciasto należy kroić dopiero, gdy będzie zimne.





Enjoy!
Carol xx

3 komentarze:

  1. uwielbiam brownie, ale szaleję jednak chyba za blondie ;p
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blondie jeszcze nie jadłam, ale jest w planach na najbliższy czas, bo kocham białą czekoladę!

      Usuń
  2. brownie zawsze poprawia mi humor :)

    OdpowiedzUsuń