Brownie z miodem i orzechami
To brownie jest klasycznie czekoladowe, ale dodatek miodu i orzechów sprawia, że ciasto aromatem kusi już od momentu włożenia do piekarnika. Dzięki temu, że jest płaskie, zostaje zjedzone bardzo szybko. Przepis pochodzi ze "Złotej księgi czekolady"
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 100g cukru
- pół szklanki miodu
- 2 jajka
- 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę . następnie schłodzić przez około 5 minut. Do chłodnej mikstury wsypać cukier i wlać miód cały czas mieszając. następnei dodać jajka i lekko roztrzepać widelcem, aby połączyły się z resztą mieszanki. Do płynnej części wsypać mąkę z proszkiem i solą i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać orzechy i przelać ciasto do formy o wymiarach około 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 25-30 minut. Ciasto należy kroić dopiero, gdy będzie zimne.
Enjoy!
Carol xx
uwielbiam brownie, ale szaleję jednak chyba za blondie ;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Blondie jeszcze nie jadłam, ale jest w planach na najbliższy czas, bo kocham białą czekoladę!
Usuńbrownie zawsze poprawia mi humor :)
OdpowiedzUsuń