Ciasto trezba przygotować ok 5 tygodni przed świętami, a upiec około 5 dni przed zjedzeniem, by zdążył zmięknąć. Przepis pochodzi z tej strony.
- pół kg miodu
- 2 szklanki cukru (dałam brązowy)
- 250g masła
- 1kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 2 – 3 torebki przyprawy do piernika
Sodę rozpuścić w mleku i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami dodać do wystudzonej masy. Wyrobić ciasto. Gotowe przełożyć do miski lub garnka.
Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni ( może być lodówka). Ciasto może być dość luźne i lepkie, ale takie ma być. Po tym czasie zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.
Ciasto powinno być upieczone około 3 -4 dni przed świętami.
Ciasto – pieczenie:
Wyjąć gotowe ciasto, podzielić na 2 lub 3 części (polecam jednak 3, bo z dwóch wyjdzie Wam bardzo wysokie). Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Piec każdy blat osobno, w blaszce 30x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut. Blaty po upieczeniu ostudzić.
Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- słoik marmolady morelowej
- 200g gorzkiej czekolady+ czekolada do ozdobienia
- 200/400 g masy marcepanowej
Piernik można długo przechhowywać zapakowany w folię spożywczą.
Enjoy!
Carol xx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz