czwartek, 14 marca 2013

Dietetyczna szarlotka z płatkami owsianymi

Mozna powiedzieć, ze jest to raczej deser, niż ciasto. Składa się głównie z jabłek, zapiekany jest z płatkami owsianymi i cynamonem. Nie robi się go szybko, ale za to bardzo prosto, a efekt jest warty poświęconego czasu.Smakuje genialnie, wszystkim, którzy go skosztowali. Szczególnie polecam go na ciepło, na śniadanie, lub podwieczorek( można odgrzać w mikrofali, lub piekarniku) Idelanie nadaje się na takie dni jak ten, kiedy pragniemy wiosennego słońca, a za oknem śnieg....



Składniki na masę z jabłek:
  • ok 2 kg jabłek, mogą być jakiekolwiek, ja używam tych najtańszych
  • 3 kopiaste lyżki cynamonu
  • 6 łyzek cukru(może być brązowy)
  • 2 łyżki miodu(opcjonalnie)
  • 30g masła extra
Jabłka obrać i pozbawić ogryzka. pokroić na 'szesnastki' i wrzucić na patelnię, lub do woka, na razie bez tłuszczu. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 20 minut. co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach wsypać połowę cynamonu i cukru ( ew. miodu). Kiedy jabłka będą bardzo miekkie dodać resztę cynamonu, cukier i masło. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty i przełozyć do naczynia żaroodpornego.
Jeśli masa jest zbyt mało słodka, nalezy dodać więcej cukru, bo wszystko zalezy od jabłek i upodobań.
Składniki na posypkę:
  • 150g płatków owsianych
  • 2 łyżki cynamonu 
  • dodatkowo ewentualnie 100g mrożonego masła
Płatki wymieszane z cynamonem uprażyć na suchej patelni i  wsypać do naczynia zaroodpornego  tak, aby równo pokryły masę z jabłek. Opcjonalnie, dla uzyskania bardziej klasycznego smaku i konsystencji na górę można potzreć mrozone masło, tak jak robi się to w szarlotce sypanej Wtedy posypka będzie lepiej się trzymała, ale tak jak mówię- nie jest to konieczne, bo szarlotka jest przepyszna.
Następnie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut
Podawać z jogurtem naturalnym, najlepiej na ciepło.





Enjoy!
Carol xx



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz