piątek, 25 stycznia 2013

Ciasto w grochy

Mocno czekoladowe z dodatkiem pysznych kolorowych drażetek nie tylko ciekawie wygląda, ale i pysznie smakuje. Tradycyjne połączenia, jak zwykle się sprawdzają- również w tym przypadku. Łatwe i na każdą okazję :)



Składniki: 

  • 125g masła
  • 120g cukru brązowego
  • 80g cukru białego
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 100g posiekanej czekolady
  • 50g "czekoladowych kropelek" (mogą być chipsy czekoladowe lub po prostu posiekana czekolada)
  • 100g czekoladowych drażetek (mogą być m&m's lub lentilki)
  •  
Przygotowanie: 

Masło ubić z cukrem białym oraz brązowym na puszystą, jasną masę. Dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy i dalej ubijać. Stopniowo dosypywać mąkę z sodą oczyszczoną i dokładnie wszystko zmiksować. Na koniec dodać "czekoladowe kropelki" oraz posiekaną/startą czekoladę wraz z drażetkami i całość dokładnie wymieszać. Formę o średnicy koło 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 180stopni przez około 30minut, po 20 minutach sprawdzać patyczkiem. Wystudzić i smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz