środa, 16 stycznia 2013

Ciasteczka Pieguski

Od dawna miałam je w planach. Moje ulubione ciasteczka, w jeszcze lepszej wersji niż oryginał? To mi się podoba! Łatwe do wykonania, na pewno niedługo znowu je zrobię, gdyż zniknęły w zaskakująco szybkim tempie..



Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie: 

Czekoladę połamać i dodatkowo jeszcze przekroić kostki na pół. Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, sól i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać łyżką. 

Z masy układać małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim układać kulki z ciasta, nie spłaszczać i zachować odstępy. Piec w temperaturze 180stopni przez około 15 minut. Wyciągnąć, ostudzić i zajadać :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz