niedziela, 13 stycznia 2013

Tort orzechowy z miodem i kajmakiem

Bałam się, że będzie za słodki, że ciasto nie zmięknie i że nie będzie się trzymał w całości. Ten tort był jednym wielkim eksperymentem wymyślonym na podstawie mojego, chyba ulubionego ciasta- miodownika z orzechami. Szczęśliwie wszystkie obawy okazały się być bezpodstawne, bo efekt był świetny. Kruche ciasto, które mięknie pod wpływem delikatnego, maślanego kremu o ciekawej fakturze jest świetną alternatywą dla zwykłego biszkoptu. Do tego słodka masa orzechowo-migdałowa, kremowy kajmak i orzechy zatopione w pysznym miodowym karmelu będące jedyną ozdobą tortu. Połączenie idealne dla entuzjastów tego typu smaków. Przepis pochodzi z różnych źródeł, w tym zeszytu przepisami mojej babci.




Składniki na ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3  żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 


Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. W  razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Podzielić na 4 części- 3 większe i 1 nieco mniejszą.  Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia. Placek powinien być o średnicy równej średnicy blaszki ( ok 26 cm). Ciasto będzie bardzo cienkie, ale urośnie podczas pieczenia. Ciasto na papierze włożyć do blaszki  i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Tak samo postąpić w przypadku 2 pozostałych większych części ciasta. Ostatnią część również rozwałkować i na surowe ciasto wyłożyć mieszankę orzechową.  Piec około 13 minut i również wystudzić

Mieszanka orzechowa:
  • 200g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 kopiaste łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 125g masła
  • pół szklanki cukru
Wszystkie składniki podgrzać w rondelku cały czas mieszając  do rozpuszczenia się cukru i połączenia  z resztą produktów.

Krem orzechowo- migdałowy:
  •  300 ml orzechów włoskich (szklanka i trochę)
  • 300 ml migdałów
  • 600 ml mleka w proszku pełnego
  • 150g masła
  • 1,5 szklanki cukru( można dać mniej)
  • pół szklanki wody
Zmielić orzechy. Masło, cukier i wodę włożyć do rondelka i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż syrop zgęstnieje. Przełożyć do większego garnka i dodać  mielone orzechy i migdały oraz mleko w proszku. Miksować do uzyskania masy bez grudek. W razie gdyby było zbyt rzadkie, dodać jeszcze mleka w proszku. Krem można przygotować również w Thermomixie. 

Krem z kaszy mannej:
  • 750 ml mleka
  • 8 kopiastych łyżek kaszy mannej
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200g miękkiego masła
Mleko zagotować z cukrami, dodać kaszę i mieszając gotować do uzyskania gęstej konsystencji( ok 7 minut) Wystudzić i zmiksować z masłem. 

Dodatkowo pół puszki masy kajmakowej.

Na papierze do pieczenia położyć 1 placek z ciasta kruchego. Posmarować go połową kremu z kaszą manną i przykryć kolejnym plackiem. Nałożyć cienką warstwę masy kajmakowej i cały krem orzechowo- migdałowy, który należy ponownie posmarować masą kajmakową. Przykryć kolejnym blatem., który posmarować resztą kremu z kaszą. Na górę położyć blat z orzechami. Całość umieścić w blaszce, w której ciasto się piekło. stawić na przynajmniej 1 noc w chłodne miejsce. Przynajmniej 2h przed podaniem ciasto powinno znajdować się w temperaturze pokojowej.








Enjoy!
Carol xx

7 komentarzy:

  1. Coś tak pysznego z założenia nie może się nie udać. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpraszam się na takie pysznosci;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, wygląda przepysznie, najbardziej zainteresował mnie ten krem migdałowo - orzechowy z mlekiem w proszku, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa jest bardzo nietypowa, ale pyszna. przepis pochodzi ze starej książki z przepisami na Thermomix, ale bez problemu można ją też wykonać bez tego urządzenia:)

      Usuń
  4. Rany, ale bym zjadła kawałek! Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń