niedziela, 3 lutego 2013

Muffiny razowe bez jajek z kremem cytrynowym

Mimo, że za oknem biało, a w kalendarzu dopiero luty, czasami warto dla odmiany od ciężkich, czekoladowych wypieków upiec coś orzeźwiającego. Te muffinki zostały upieczone spontanicznie. Dopiero, gdy wyymieszałam suche skladniki okazało się, że w domu brakuje jajek. Mimo wszystko wyszły pyszne. Słodkie, z delikatnym wgłębieniem w środku, które okazało się idealne, aby wypełnić je lekkim, stosunkowo kwaśnym kremem o konsystencji bardzo gęstego kisielu. Wanilia, jogurt i cytryna- połączenie idealne. Do tego zdrowa- razowa mąka i przewaga ciemnego cukru. To słodycz, na który można sobie pozwolić nawet będąc na diecie!

Składniki na ciasto(6-7 muffinek):
  • pół szklanki mąki razowej
  • 2 łyżki płatków żytnich/orkiszowych/owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
  • duże opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru deremara
  • łyżka cukru białego
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszać osobno suche składniki, osobno mokre. Do mokrych składników wsypać suchą mieszankę i szybko wymieszać. Gdymy masa była zbyt gęsta dodać jeszcze jogurtu, albo oleju. Przełożyć do foremek(najlepiej silikonowych) i piec 20 minut w temperaturze 175 stopni, lub dłużej- do suchego patyczka. W między czasie przygotować krem cytrynowy

Składniki na krem:
  • pół szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżka oleju, lub masła
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
W połowie wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Resztę składników umieścić w garnuszku i zagotować. Do gotującego się roztworu dodać wodę z mąką i gotować do uzyskania konsystencji gęstego kisielu, cały czas mieszając. Nałożyć na ciepłe muffinki. Ozdobić według pomysłu.






Enjoy!
Carol xx



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz