poniedziałek, 26 listopada 2012

Brzoskwiniowo-czekoladowe ciasto z Prince Polo

Eksperyment- na szczęście udany. Krem nie jest za słodki, lecz zawsze można sprawić by taki się stał. Starta czekolada, kawałki klasycznego wafelka Prince-Polo i brzoskwinie.. Nikt nie zdoła się oprzeć. Spróbuj! :)




Składniki na biszkopt: 
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (z czego ująć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
Składniki na masę: 
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 duże wafelki Prince Polo (każdy waga 52g)
  • 100g czekolady mlecznej
  • puszka brzoskwiń w syropie (około 400g)
Ponadto:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie: 

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta na wolnych obrotach miksera. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170stopni przez około 30minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa: Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Prince-Polo pokruszyć i wymieszać z czekoladą. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać wafelki, czekoladę oraz kawałki brzoskwiń, wymieszać łyżką. Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody i nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4, czyli dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody. Tężejące wylać/wyłożyć na masę kremową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w chłodnym miejscu :)


2 komentarze: