Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łącznie 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- około 180g wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 200g masła
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodając cukier, a potem po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsypać porcjami do ubitych jajek. Wszystko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylać do formy i piec w temperaturze 180stopni około 30 minut.
Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie dodać masło i mieszać, aż się nie rozpuści. Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej. Mieszając- zagotować i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ważne, żeby masa była dość gęsta.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz