wtorek, 13 listopada 2012

Ciasto Bounty

Kakaowy biszkopt, krem budyniowo-kokosowy i polewa czekoladowa.. czego chcieć więcej? Dla wielbicieli takiego połączenia polecam przekąskę, która przypadnie do gustu nawet tym, którzy za kokosem nie przepadają. W smaku przypomina batonik Bounty- przekonajcie się sami :)




Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Składniki na krem: 
  • łącznie 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • około 180g wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g masła
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa 
 
 Przygotowanie:

Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodając cukier, a potem po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsypać porcjami do ubitych jajek. Wszystko wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylać do formy i piec w temperaturze 180stopni około 30 minut.  
Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie dodać masło i mieszać, aż się nie rozpuści. Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej. Mieszając- zagotować i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ważne, żeby masa była dość gęsta. 

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki. Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz