Niby kruche, ale nie do końca. Zakręcone połączenie delikatnie mleczno-maślanego smaku z orzechowo-czekoladowym aromatem nutelli i kakao. Bajecznie wyglądają i niezwykle szybko znikają.
Przepis zainspirowany różnymi źródłami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki(ja dodałam więcej podczas wyrabiabia ciasta z nutellą.)
- 225g masła
- szklanka cukru
- łyżka rumu
- 3łyżki mleczka do kawy
- 3 łyżki nutelli
- kopiasta łyżka ciemnego kakao
- pół szklanki mleka w proszku
- 1 jajko
- szczypta soli morskiej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolny barwnik
- cukier waniliowy
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, lekko pokruszyć masło, dodać sól, jajko, proszek do pieczenia, rum, 2 łyżki mleczka, wyrobić bardzo dokładnie ciasto, podzielić na 2 części. Masa powinna być plastyczna i nie klejąca. Do jednej części dodać nutellę i kakao, dokładnie wyrobić. Do drugiej części dodać mleko w proszku rozrobione na gęstą pastę z mleczkiem do kawy, barwnikiem i cukrem waniliowym(mogą pojawić się grudki). Rozwałkować obie części na kształt prostokąta o grubości około 8 mm, na różowy placek nałożyć czekoladowy i zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. kroić ostrym nożem na plastry o grubości 7 mm, piec 9 minut w temp 180 stopni.
Enjoy!
Carol xx
Ale urocze! Myślę że zasługujesz na Liebster Award. Tu znajdziesz wskazówki i pytania: http://annaincupcakeland.blogspot.com.es/2012/11/liebster-award-az-chce-sie-dalej-pisac.html
OdpowiedzUsuń