Składniki na ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 400g marchwi (około 5 sztuk)
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100g orzechów włoskich
- 250g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto: Marchewki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy razem do miski. Jaja wbijamy do drugiej miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Do masy dodajemy mąkę, olej, marchewkę i wszystko ponownie miksujemy. Następnie wrzucamy orzechy i mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Krem: Do serka dodajemy masło, cukry i mieszamy mikserem na jednolitą masę.
Ostudzone ciasto pokrywamy kremem i dekorujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz