niedziela, 4 listopada 2012

Zdrowe, pełnoziarniste scones z suszonymi pomidorami

Własnoręcznie zrobione bułeczki smakują najlepiej. Może to przez zapach panujący w mieszkaniu podczas pieczenia, a może dlatego, że najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z pieca, z dodatkiem zimnego masełka. Te są kruche, zdrowe i zachwycają aromatem. Delikatnie słodki smak wanilii w niewyjaśniony sposób idealnie współgra z kwaskowatymi pomidorami. Są na prawdę warte tych 15 minut spędzonych w kuchni, a nawet o wiele więcej!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej razowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zimnego masła
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • kilka pomidorów suszonych bez oliwy
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • mąka pszenna do posypania blatu
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • szczypta soli morskiej
Mąkę, pomidory pokrojone w drobną kosteczkę, bazylię, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy  wymieszać, dodać masło, oliwę, następnie wlać mleko i maślankę, dokładnie wymieszać, wyrobić ręką, w razie potrzeby dodać trochę mąki pszennej, na blacie uformować koło grubości około 2 cm, pokroić na kawałki jak pizzę, przełozyć na blaszkę, posmarować mlekiem, piec w temperaturze 220 stopni przez około 11-13 minut.




Enjoy!
Carol xx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz