sobota, 29 grudnia 2012

Kokosanki bez mąki i tłuszczu

Są lekkie, chrupiące, delikatne, jakby lekko chłodne. Zrobione przypadkowo, okazały się sukcesem i chyba będą gościć na naszym stole zdecydowanie częściej. 

Składniki:
  • 7 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400g kokosu
  • 100 ml malibu
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier cały czas ubijać. Kiedy masa będzie sztywna dodać kokos i alkohol, wymieszać bardzo dokładnie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta wielkości kopiastej łyżeczki pozostawiając odstępy około 4 cm. Piec 10-12 minut w temperaturze 175 stopni. Brzegi powinny się lekko zarumienić i wysuszyć, ale środek ma pozostać miękki. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciastka na blaszce przez kilka minut, a następnie przełożyć na tależ do zupełnego wystudzenia. 




Enjoy!
Carol xx

5 komentarzy:

  1. lubię je piec, gdy z innych wypieków zostają mi białka. ale nigdy nie dodawałam malibu, fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, takie to bym zrobiła :) Dużo wiórków, nuta malibu - podobają mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj to malibu na pewno dużo daje...te ciastka to w sumie coś między bezą a kokosanką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, malibu sprawia, ze są wilgotne i jakby chłodne( nie wiem jak to określić) :)

    OdpowiedzUsuń