Kokosanki bez mąki i tłuszczu
Są lekkie, chrupiące, delikatne, jakby lekko chłodne. Zrobione przypadkowo, okazały się sukcesem i chyba będą gościć na naszym stole zdecydowanie częściej.
Składniki:
- 7 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 400g kokosu
- 100 ml malibu
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier cały czas ubijać. Kiedy masa będzie sztywna dodać kokos i alkohol, wymieszać bardzo dokładnie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta wielkości kopiastej łyżeczki pozostawiając odstępy około 4 cm. Piec 10-12 minut w temperaturze 175 stopni. Brzegi powinny się lekko zarumienić i wysuszyć, ale środek ma pozostać miękki. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciastka na blaszce przez kilka minut, a następnie przełożyć na tależ do zupełnego wystudzenia.
Enjoy!
Carol xx
lubię je piec, gdy z innych wypieków zostają mi białka. ale nigdy nie dodawałam malibu, fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńO, takie to bym zrobiła :) Dużo wiórków, nuta malibu - podobają mi się!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, są na prawdę pyszne :)
Usuńoj to malibu na pewno dużo daje...te ciastka to w sumie coś między bezą a kokosanką :)
OdpowiedzUsuńtak, malibu sprawia, ze są wilgotne i jakby chłodne( nie wiem jak to określić) :)
OdpowiedzUsuń