Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 3 butelki "Pycholandii", każda po 330ml (lub jedna większa, może być również "Kubuś" czy "Pysio", ważne żeby były w kolorze zielonym)
- 3 budynie waniliowe
- 330ml śmietanki 30%
- 1 galaretka agrestowa
- 2 galaretki agrestowe (może być kiwi, ważne by były w kolorze zielonym)
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wymieszać z żółtkami i olejem na niskich obrotach miksera, a następnie małymi porcjami dodać mąki i proszek do pieczenia, ciągle miksując. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i piec około 30minut w temperaturze 175stopni.
Masa budyniowa: 3 budynie rozrobić w soku, resztę ugotować. Standardowo ugotować budyń, tylko że zamiast mleka- sok.
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec powoli wlewać wystudzoną galaretkę, cały czas ubijając.
2 galaretki agrestowe rozpuścić razem w przepisowej ilości wody i pozostawić, aby lekko stężały.
Na biszkopt wylać ciepłą masę budyniową, wstawić na chwilę do lodówki. Po jej wystygnięciu przykryć masą śmietankową i ponownie wstawić do lodówki. Na koniec wyłożyć na całość tężejącą zieloną galaretkę. Poczekać, aby ciasto się schłodziło i zbiło. Przechowywać w lodówce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz