niedziela, 30 grudnia 2012

Ciasto Shrek

Widok nieośnieżonych, zielonych choinek zainspirował mnie do zrobienia ciasta o takim właśnie kolorze :) dla niektórych Shrek, dla innych po prostu ciasto z pyszną masą budyniową, masą śmietankową i galaretką. Nietypowe w smaku, ładnie prezentujące się, bez używania barwników.



Składniki na biszkopt: 
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Składniki na masę budyniową:
  • 3 butelki "Pycholandii", każda po 330ml (lub jedna większa, może być również "Kubuś" czy "Pysio", ważne żeby były w kolorze zielonym)
  • 3 budynie waniliowe
Składniki na masę śmietankową:
  • 330ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe (może być kiwi, ważne by były w kolorze zielonym)
 
 Przygotowanie:

Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wymieszać z żółtkami i olejem na niskich obrotach miksera, a następnie małymi porcjami dodać mąki i proszek do pieczenia, ciągle miksując. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i piec około 30minut w temperaturze 175stopni. 
Masa budyniowa: 3 budynie rozrobić w soku, resztę ugotować. Standardowo ugotować budyń, tylko że zamiast mleka- sok. 
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec powoli wlewać wystudzoną galaretkę, cały czas ubijając. 

2 galaretki agrestowe rozpuścić razem w przepisowej ilości wody i pozostawić, aby lekko stężały. 

Na biszkopt wylać ciepłą masę budyniową, wstawić na chwilę do lodówki. Po jej wystygnięciu przykryć masą śmietankową i ponownie wstawić do lodówki. Na koniec wyłożyć na całość tężejącą zieloną galaretkę. Poczekać, aby ciasto się schłodziło i zbiło. Przechowywać w lodówce :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz