niedziela, 9 grudnia 2012

Ciasteczka cini-minis z orzechami

Są pełne orzechów i aromatycznego cynamonu. Idealnie wpasowują się  w tematykę świąteczną, a są inne, niż wszystkie pierniczki i ciasteczka korzenne. Po skosztowaniu pierwszego nie wiedziałam co mi przypominają...okazało się, że w smaku są bardzo podobne do płatków cini-minis. Lekko ciągnące w środku, a na zewnątrz chrupiące.



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 200g orzechów laskowych
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu
  • 110 g masła
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeszki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • sól morska
Utrzeć cukry z masłem na puszystą masę. Dodać mleko i jajko i znów zmiksować. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz cynamon, dokładnie zmiksować.  Orzechy przekroić w połówki i dodać do masy. wymieszać bardzo dokładnie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2-3 cm, nie większe, układać na blaszce w odstępach około 5 cm. Posypać delikatnie solą morską i piec w temp 175 stopni około 13 minut.






Enjoy!
Carol xx







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz