Ciasteczka cini-minis z orzechami
Są pełne orzechów i aromatycznego cynamonu. Idealnie wpasowują się w tematykę świąteczną, a są inne, niż wszystkie pierniczki i ciasteczka korzenne. Po skosztowaniu pierwszego nie wiedziałam co mi przypominają...okazało się, że w smaku są bardzo podobne do płatków cini-minis. Lekko ciągnące w środku, a na zewnątrz chrupiące.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 200g orzechów laskowych
- 1 kopiasta łyżka cynamonu
- 110 g masła
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeszki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
- sól morska
Utrzeć cukry z masłem na puszystą masę. Dodać mleko i jajko i znów zmiksować. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz cynamon, dokładnie zmiksować. Orzechy przekroić w połówki i dodać do masy. wymieszać bardzo dokładnie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2-3 cm, nie większe, układać na blaszce w odstępach około 5 cm. Posypać delikatnie solą morską i piec w temp 175 stopni około 13 minut.
Enjoy!
Carol xx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz