piątek, 7 grudnia 2012

Ciasteczka z czekoladą, karmelem i bananami.

'Złota księga czekolady" to najlepszy mikołajkowy prezent jaki mogłam dostać. Prawie wszystkie przepisy znajdujące się w tej 700 stronowej książce krzyczą: ZRÓB MNIE! Długo nie umiałam się zdecydować co będzie pierwsze, ale połączenie moich trzech ulubionych smaków wygrało. Samo ciastko smakuje podobnie do tego ze znanych "Piegusków", ale jednak o niebo lepiej :)

  Przepis ze "Złotej księgi czekolady, zmodyfikowany częściowo z braku składników.




Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 250 g czekolady z nadzieniem karmelowym(milka jest najlepsza!)
  • 100 g chipsów bananowych pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki mleka
Utrzeć masło z cukrem  na gładka masę, następnie dodać jajka, ciągle miksując. Zmniejszyc obroty miksera i dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. wlać mleko. Gdy masa będzie gładka  wsypać pokrojoną czekoladę i chipsy bananowe, zmiksować do wymieszania się składników. Wyrobić ręką i z ciasta uformować około 18- cm wałki ( mi wyszły 4 o średnicy okolo 3 cm) Owinąć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny jub do zamrażalki na około 40 minut. Wałki muszą być twarde. Nagrzać piekarnik do 180 stopni , na blachy wyłożone papierem do pieczenia poukładać ciasteczka, które powstaną przez pokrojenie wałeczków ostrym nożem na 1-cm plasterki. Piec około 10minut. Brzegi powinny być rumiane, środek natomiast jasny. Wystudzić i zjeść :)




Enjoy!
Carol xx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz