czwartek, 6 grudnia 2012

Ciasto jogurtowe

Tak naprawdę to pyszny biszkopt z delikatnym kremem, w moim przypadku cytrynowym. Smakuje jak słynne 'ptasie mleczko' i pozostawia ogromne pole do popisu- można zmieniać smaki, dodawać owoce czy słodkości, na które w danej chwili ma się ochotę. Dosłownie rozpływa się w ustach :)




Składniki na biszkopt: 
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody gazowanej
 Składniki na masę:
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 500ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: 

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na zbitą pianę. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy w osobnej misce, następnie dodać do masy, ubijając. Wlać wodę, dalej ubijając. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec przez około 30minut w temperaturze 180stopni.
Masa: Galaretki zalać trzema szklankami gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Tężejącą galaretkę połączać ze śmietaną i chwilkę ubijać.

Biszkopt można przekroić wzdłuż i przełożyć nim masę lub wyłożyć masę na wierzch, tak jak to było w moim przypadku. Udekorować wedle uznania :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz