Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody gazowanej
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 500ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na zbitą pianę. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy w osobnej misce, następnie dodać do masy, ubijając. Wlać wodę, dalej ubijając. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec przez około 30minut w temperaturze 180stopni.
Masa: Galaretki zalać trzema szklankami gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Tężejącą galaretkę połączać ze śmietaną i chwilkę ubijać.
Biszkopt można przekroić wzdłuż i przełożyć nim masę lub wyłożyć masę na wierzch, tak jak to było w moim przypadku. Udekorować wedle uznania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz