czwartek, 27 grudnia 2012

Tort kokosowo-czekoladowy

Krem kokosowy bez budyniu, czekoladowe ganache, blat smakujący jak kokosanki, mnóstwo pysznych wiórków kokosowych, puszysty biszkopt i dekoracja sprawiająca , że tort wygląda jak opruszony śniegiem. Idealny zarówno zimą jak i latem.
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kopiasta łyżka kakao
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier, zmiksować aż masa będzie sztywna, pojedyńczo dodawać żółtka, ciągle miksując. Przez sito przesiać obie mąki i kakao i delikatnie wymieszać. przelać na blaszkę o średnicy 23 cm, piec 30 minut w 180 stopniach na 'góra-dół', wystudzić, przekroić na pół. 

Blat kokosowy:
  • 4 białka
  • 1 i pół szklanki cukru
  • 100 ml malibu, lub podobnego alkoholu
  • 200g wiórków kokosowych
Ubić białka na sztywną masę, dodając stopniowo cukier ciągle miksować. Wsypać wiórki i wlać alkohol, sokładnie wymieszać, przelać na blaszkę o średnicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia, pipec 20 minut w 175 stopniach .

Ganache czekoladowe:
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 300ml śmietany kremówki( 36%)
Śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać do środka pokruszoną czekoladę i  mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić masę do całkowitego wystudzenia, przed użyciem dokładnie zmiksować.

Krem kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła(opcjonalnie)
  • 500g mascarpone
  • 300g kremówki
  • 150 ml malibu
  • śmietanfix
Ubić śmietanę ze śmietanfixem, w osobnym naczyniu zmiksować miękkie masło z mascarpone na gładką masę. Dodać malibu i ponownie zmiksować. Stopniowo dodając śmietanę delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać bardzo dokładnie. Podzielić na 2 części, jedna powinna być nieco większa od drugiej.

TORT:
  1. Ułożyć pierwszą warstwę biszkoptu i nasączyć ją malibu.
  2. Większą częścią kremu kokosowego posmarować blat biszkoptowy i przykryć blatem kokosowym.
  3. Nałożyć i wyrównać całe czekoladowe ganache, przykryć biszkoptem.
  4. Całość dokładnie pokryć resztą kremu kokosowego i ozdobić wedle uznania, lub wcale. Ja obsypałam tort wiórkami waflowymi.




Enjoy!
Carol xx

1 komentarz:

  1. hej! a jak wygląda ten tort w srodku?nie masz zadnych zdjęć?

    OdpowiedzUsuń