Tort kokosowo-czekoladowy
Krem kokosowy bez budyniu, czekoladowe ganache, blat smakujący jak kokosanki, mnóstwo pysznych wiórków kokosowych, puszysty biszkopt i dekoracja sprawiająca , że tort wygląda jak opruszony śniegiem. Idealny zarówno zimą jak i latem.
Biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kopiasta łyżka kakao
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier, zmiksować aż masa będzie sztywna, pojedyńczo dodawać żółtka, ciągle miksując. Przez sito przesiać obie mąki i kakao i delikatnie wymieszać. przelać na blaszkę o średnicy 23 cm, piec 30 minut w 180 stopniach na 'góra-dół', wystudzić, przekroić na pół.
Blat kokosowy:
- 4 białka
- 1 i pół szklanki cukru
- 100 ml malibu, lub podobnego alkoholu
- 200g wiórków kokosowych
Ubić białka na sztywną masę, dodając stopniowo cukier ciągle miksować. Wsypać wiórki i wlać alkohol, sokładnie wymieszać, przelać na blaszkę o średnicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia, pipec 20 minut w 175 stopniach .
Ganache czekoladowe:
- 300g gorzkiej czekolady
- 300ml śmietany kremówki( 36%)
Śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać do środka pokruszoną czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić masę do całkowitego wystudzenia, przed użyciem dokładnie zmiksować.
Krem kokosowy:
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła(opcjonalnie)
- 500g mascarpone
- 300g kremówki
- 150 ml malibu
- śmietanfix
Ubić śmietanę ze śmietanfixem, w osobnym naczyniu zmiksować miękkie masło z mascarpone na gładką masę. Dodać malibu i ponownie zmiksować. Stopniowo dodając śmietanę delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać bardzo dokładnie. Podzielić na 2 części, jedna powinna być nieco większa od drugiej.
TORT:
- Ułożyć pierwszą warstwę biszkoptu i nasączyć ją malibu.
- Większą częścią kremu kokosowego posmarować blat biszkoptowy i przykryć blatem kokosowym.
- Nałożyć i wyrównać całe czekoladowe ganache, przykryć biszkoptem.
- Całość dokładnie pokryć resztą kremu kokosowego i ozdobić wedle uznania, lub wcale. Ja obsypałam tort wiórkami waflowymi.
Enjoy!
Carol xx
hej! a jak wygląda ten tort w srodku?nie masz zadnych zdjęć?
OdpowiedzUsuń