niedziela, 16 grudnia 2012

Ciasto malinowe

Ciasto z malinami w środku grudnia? Czemu nie! Istny eksperyment wyszedł zaskakująco dobrze :) Masa śmietanowo-budyniowa w idealnym połączeniu z malinami sprawia, że ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Do tego pokruszone herbatniki i.. można się zajadać :)



Składniki na biszkopt: (taki sam jak w przypadku ciasta jogurtowego)
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody gazowanej
 Składniki na krem: 
  •  1 duży budyń malinowy (64g)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka + 3 dodatkowe łyżki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 330ml śmietany 30% + 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 20 sztuk herbatników
  • 3/4 kostki masła
Dodatkowo:
  • szklanka mrożonych malin

Przygotowanie: 

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na zbitą pianę. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy w osobnej misce, następnie dodać do masy, ubijając. Wlać wodę, dalej ubijając. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec przez około 30minut w temperaturze 180stopni.  
Krem: Szklankę mleka zagotować, a w pozostałej 1/3 rozpuścić budyń z dwiema łyżkami cukru. Powinno być gęste. Pozostawić do ostudzenia. Masło zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać wystudzony budyń oraz 3 łyżki mleka, ciągle miksując. W drugiej misce ubić śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru. Przełożyć do tego masę budyniową i wszystko razem zmiksować. Następnie pokruszyć herbatniki i dosypać do kremu. Wymieszać.

Maliny wyłożyć na ostudzony biszkopt, przykryć je gotowym kremem. Ciasto przechowywać w lodówce :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz