Składniki na biszkopt: (taki sam jak w przypadku ciasta jogurtowego)
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody gazowanej
- 1 duży budyń malinowy (64g)
- 1 i 1/3 szklanki mleka + 3 dodatkowe łyżki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 330ml śmietany 30% + 2 czubate łyżki cukru pudru
- 20 sztuk herbatników
- 3/4 kostki masła
- szklanka mrożonych malin
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na zbitą pianę. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy w osobnej misce, następnie dodać do masy, ubijając. Wlać wodę, dalej ubijając. Formę natłuścić i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec przez około 30minut w temperaturze 180stopni.
Krem: Szklankę mleka zagotować, a w pozostałej 1/3 rozpuścić budyń z dwiema łyżkami cukru. Powinno być gęste. Pozostawić do ostudzenia. Masło zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać wystudzony budyń oraz 3 łyżki mleka, ciągle miksując. W drugiej misce ubić śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru. Przełożyć do tego masę budyniową i wszystko razem zmiksować. Następnie pokruszyć herbatniki i dosypać do kremu. Wymieszać.
Maliny wyłożyć na ostudzony biszkopt, przykryć je gotowym kremem. Ciasto przechowywać w lodówce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz