Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny (można całą kostkę jednego albo drugiego)
Przygotowanie:
Margarynę i masło włożyć do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Dodać cukier, mleko oraz kakao i gotować, aż się wszystko rozpuści, a masa będzie gładka. Odlać 2/3 szklanki (posłuży nam jako polewa), a resztę wlać do miski. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski z masą kakaową. Zmiksować. Żółtka oddzielić od białek. Dodawać do ciasta o jednym żółtku, cały czas mieszając. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 10x30cm). Piec w temperaturze 180stopni przez 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy. Po lekkim przestygnięciu polać pozostałą masą kakaową i odstawić do ostygnięcia. I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz