poniedziałek, 18 marca 2013

Tort truskawkowy z mlecznym ganache i kokardą

Tort powstał dla mojej kuzynki z okazji jej pierwszych urodzin. Idealnie nadaje się dla dzieci, bo nie jest nasączony alkoholem. lekki, wręcz piankowy biszkopt, słodkie ganache w trochę jaśniejszej wersji i wyjątkowy krem truskawkowy, lekki niczym puch, który przypomina o tym, że wiosna nadchodzi, a wraz z nią świeże, pyszne owoce. Nie jest za słodki, ale też nie mdły. Kolory są typowo dziecięce i wiosenne. Powodują uśmiech na twarzy.

Składniki na blaszkę 26 cm.
Biszkopt:
  • 6 jajek( w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
  • ew. dowolny barwnik spożywczy(najlepiej w proszku)
Białka ubić na sztywną pianę, potem ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, tak, aby po jego wsypaniu masa wciąż była całkiem sztywna. Dodając po jednym żółtku ciągle miksować. W miseczce wymieszać mąki z barwnikiem i przesiać przez sitko do masy jajeczno-cukrowej. Wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i przełozyć do blaszki, której dno(tylko dno!) jest wylożone papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut, na programie góra-dół. Wystudzić, przekroić na 3 równe części.

Krem ganache:
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
Śmietankę podgrzać w rondelku z kakao, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną  czekoladę i wymieszać aż do jej rozpuszczenia.  Odstawic do wystudzenia w chłodne miejsce(ale nie do lodówki)

Krem truskawkowy
  • 400g mrożonych truskawek(lub świeżych)
  • 3/4 puszki mleka kondensowanego, słodzonego
  • 750g mascarpone
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego
  • 6 łyżek cukru pudru
Truskawki rozmrozić i odlać całą wodę, która się wytrąciła. Zblendować je z dżemem na mus, kub przetrzeć przez bardzop drobne sitko. Dodać mleko skondensowane, wymieszać. Mus powinien być chłodny. Jeśli rozmrażaliście w garnuszku, poprzez podgrzewanie, należy wystudzić mus przed dodaniem żelatyny. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i dodać do musu. Wymieszać. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać masę truskawkowo-mleczną i zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce(moze być lodówka), aż masa będzie dość gęsta.

Dodatkowo:
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego
  • 2 opakowania pianek marshmarlows
  • 400g cukru pudru.
  • barwniki
Masa marshmarlows:
Pianki z jednej paczki rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Dodać barwnik, wymieszać. Zdjąć miskę z garnka i mieszając stopniowo dodawać cukru pudru, az masa będzie gęsta. Wyjąć z miski i wyrabiać z cukrem pudrem na blacie. Rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką ziemniaczaną.Tak samo postąpić z resztą pianek dodając różnych barwników.

Składanie tortu:
  1. Pierwszą warstwę biszkoptu położyć na talerzu, posmarować 1/4 słoika dżemu.
  2. Nałozyć ganache czekoladowe, nakryć drugą warstwą biszkoptu. Znów posmarować resztą dżemu.
  3. Trochę ponad 1/2 gęstego kremu truskawkowego nałozyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem.
  4. Resztą kremu truskawkowego Posmarować górę i boki tortu.
  5. Udekorować masą marshmarlows, przechowywać w chłodnym i zaceinionym miejscu.




Enjoy!
Carol xx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz