Tort powstał dla mojej kuzynki z okazji jej pierwszych urodzin. Idealnie nadaje się dla dzieci, bo nie jest nasączony alkoholem. lekki, wręcz piankowy biszkopt, słodkie ganache w trochę jaśniejszej wersji i wyjątkowy krem truskawkowy, lekki niczym puch, który przypomina o tym, że wiosna nadchodzi, a wraz z nią świeże, pyszne owoce. Nie jest za słodki, ale też nie mdły. Kolory są typowo dziecięce i wiosenne. Powodują uśmiech na twarzy.
Składniki na blaszkę 26 cm.
Biszkopt:
- 6 jajek( w temp. pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
- ew. dowolny barwnik spożywczy(najlepiej w proszku)
Białka ubić na sztywną pianę, potem ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, tak, aby po jego wsypaniu masa wciąż była całkiem sztywna. Dodając po jednym żółtku ciągle miksować. W miseczce wymieszać mąki z barwnikiem i przesiać przez sitko do masy jajeczno-cukrowej. Wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i przełozyć do blaszki, której dno(tylko dno!) jest wylożone papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut, na programie góra-dół. Wystudzić, przekroić na 3 równe części.
Krem ganache:
- 250ml śmietanki kremówki
- 250 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Śmietankę podgrzać w rondelku z kakao, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawic do wystudzenia w chłodne miejsce(ale nie do lodówki)
Krem truskawkowy
- 400g mrożonych truskawek(lub świeżych)
- 3/4 puszki mleka kondensowanego, słodzonego
- 750g mascarpone
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego
- 6 łyżek cukru pudru
Truskawki rozmrozić i odlać całą wodę, która się wytrąciła. Zblendować je z dżemem na mus, kub przetrzeć przez bardzop drobne sitko. Dodać mleko skondensowane, wymieszać. Mus powinien być chłodny. Jeśli rozmrażaliście w garnuszku, poprzez podgrzewanie, należy wystudzić mus przed dodaniem żelatyny. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i dodać do musu. Wymieszać. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać masę truskawkowo-mleczną i zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce(moze być lodówka), aż masa będzie dość gęsta.
Dodatkowo:
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego
- 2 opakowania pianek marshmarlows
- 400g cukru pudru.
- barwniki
Masa marshmarlows:
Pianki z jednej paczki rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Dodać barwnik, wymieszać. Zdjąć miskę z garnka i mieszając stopniowo dodawać cukru pudru, az masa będzie gęsta. Wyjąć z miski i wyrabiać z cukrem pudrem na blacie. Rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką ziemniaczaną.Tak samo postąpić z resztą pianek dodając różnych barwników.
Składanie tortu:
- Pierwszą warstwę biszkoptu położyć na talerzu, posmarować 1/4 słoika dżemu.
- Nałozyć ganache czekoladowe, nakryć drugą warstwą biszkoptu. Znów posmarować resztą dżemu.
- Trochę ponad 1/2 gęstego kremu truskawkowego nałozyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem.
- Resztą kremu truskawkowego Posmarować górę i boki tortu.
- Udekorować masą marshmarlows, przechowywać w chłodnym i zaceinionym miejscu.
Enjoy!
Carol xx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz