sobota, 30 marca 2013

Cytrynowiec

Upragnione słońce, żonkile w wazonie.. W końcu robi nam się wiosna! Żółty kolor przyprawia nas o radość, więc postanowiłam zrobić ciasto, którego smak zagwarantuje taki sam efekt. Cytrusowe połączenie sprawia, że rozpływając się w ustach, równocześnie nie mdli nas, gdyż nie jest za słodkie. Zajadając się takim wyrobem, patrzę za okno z jeszcze większą przyjemnością :)


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z ćwiartki cytryny
  •  1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba około 3 cytryn)
 Cytrynowa pianka:
  • 500ml śmietany 30-36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru
 Lukier:
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
Dodatkowo:
  • około 25 sztuk herbatników

Przygotowanie: 

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać wodę i wszystko mieszać na najniższych obrotach miksera, do uzyskania jednolitej masy. Formę około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec około 20minut w temperaturze 180stopni. Pozostawi,ć do ostygnięcia. 
Masa budyniowa: Szklankę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. 1/2 szklanki wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej się wcześniej przygotowanej wody, szybko mieszając. Gotować około 1 minuty, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. 
Poncz: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem i na to wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. 
Cytrynowa pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę, miksując. Wyłożyć na masę budyniową. 
Na górę ułożyć herbatniki. 
Lukier: Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Posmarować nią herbatniki. 

Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną (najlepiej na całą noc). Po tym czasie można się zajadać :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz