To eksperymentalne połączenie dwóch skrajnie różniacych się od siebie smaków powstało przypadkowo. Chciałam zrobić nową wersję dobrze znanego mi ciasta ananasowo-kokosowego, ale to jest nawet lepsze. Lekko cierpki ananas w połączeniu ze słodkim kremem z białej czekolady i delikatnego serka ricotta sprawia, że ciasto jest idealnie zrównoważone. Bardzo wilgotne dzięki jogurtowi, jest świetnym sposobem na przygotowanie szybkiego i oryginalnego deseru. Zaskakuje nie tylko prostotą, ale i smakiem.
Składniki na blaszke o średnicy 26 cm:
- 10 plastrów ananasa z puszki, lub świeżego
- 5 łyżek soku z ananasa
- 2 jajka
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 200g jogurtu(może być grecki, ja uzywam activii)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
Olej wymieszać z jogurtem i sokiem z ananasa. W misce zmiksować cukry z jajkami, aż powstanie dosc jasna masa. Ciągle miksując dodawać po trochu mieszanki z jogurtu, mąki, i proszek do pieczenia. Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, wymieszać dokładnie. Przełozyć do blaszki wyłozonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni na 35 do 40 minut, do suchego patyczka. Dobrze wystudzić.
Krem:
- 200g białej czekolady
- 400g serka ricotta
- łyżka ciemnego cukru do ozdoby.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z serkiem ricotta. Krem nałozyć na wystudzone ciasto i udekorować cukrem deremara. Jeśli ciasto będzie ciepłe, krem rozpłynie się.
Enjoy!
Carol xx
wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń