poniedziałek, 25 lutego 2013

Bananowo owsiane ciasteczka z orzechami nerkowca

Dzięki delikatnym smakom banana i orzechów nerkowca są idealnie słodkie i miękkie, a jednocześnie chrupiące. Sporo w nich zdrowych płatków owsianych wspomagających trawienie, pełnoziarnistej mąkki i brązowego cukru, który jest alternatywą dla tego białego, mniej zdrowego. Świetne do śniadania, ale również na podwieczorek, lub jako przekąska w ciągu dnia. Polecam, bo ciężko jest sie od nich oderwać.
Składniki na ok 45 ciasteczek:
  • 2 zblendowane, lub rozgniecione widelcem banany
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mąki pszennej
  • 300g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100g nerkowców
  • 1 jajko
  • 180g masła
  • 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru deremara
  • 1cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki cukru białego
Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jajko i zmiksować. Dodać banany, sodę i mąki, zmiksować dokładnie.Wsypać płatki owsiane i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką i krótko wyrobić ręką. Masa powinna  być bnardzo zwarta i łatwo się formować.  Formować kulki o średnicy ok 2,5 cm, piec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 11-12 minut. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku dość długo, nic im nie będzie:)


Enjoy! 
Carol xx



1 komentarz:

  1. lubie banany , uwielbiam nerkowce - ciacha idealne !

    OdpowiedzUsuń