Składniki na muffinki:
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu (obojętnie jaki, ja dodałam wielokwiatowego)
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 100g masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy składniki mokre: wlewamy mleko, olej, miód oraz roztrzepujemy wszystko z jajkiem. W drugiej misce przesiewamy składniki suche: mąka, cukier, kakao, przypawa do piernika oraz proszek do pieczenia. Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do foremek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180stopni.
Przygotowujemy krem mleczny: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i gotować przez około 3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia. Masło rozmiksować w drugim pojemniku i ciągle miksując dodawać wcześniej przygotowany roztwór. Następnie wsypać mleko w proszku, zmiksować. Dodać barwnik.
Na ostudzone muffinki nakładamy krem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz