sobota, 16 marca 2013

Muffinki piernikowe

Na dworze zimno i nieprzyjemnie.. Śnieg na dworze natchnął mnie do zrobienia piernika. Lecz pomyślałam, że lepszym rozwiązaniem będą muffinki. Dodatek kremu mlecznego idealnie przypasował do tej przekąski. Lekkie, pyszne, z posmaczkiem miodu i zapachem tradycyjnego ciasta. Piekielnie łatwe do zrobienia, niebiańsko smakują :)




Składniki na muffinki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu (obojętnie jaki, ja dodałam wielokwiatowego)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
Składniki na krem mleczny: 
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy


Przygotowanie:

W jednej misce łączymy składniki mokre: wlewamy mleko, olej, miód oraz roztrzepujemy wszystko z jajkiem. W drugiej misce przesiewamy składniki suche: mąka, cukier, kakao, przypawa do piernika oraz proszek do pieczenia. Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do foremek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180stopni. 

Przygotowujemy krem mleczny: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i gotować przez około 3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia. Masło rozmiksować w drugim pojemniku i ciągle miksując dodawać wcześniej przygotowany roztwór. Następnie wsypać mleko w proszku, zmiksować. Dodać barwnik. 
Na ostudzone muffinki nakładamy krem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz