Dzięki delikatnym smakom banana i orzechów nerkowca są idealnie słodkie i miękkie, a jednocześnie chrupiące. Sporo w nich zdrowych płatków owsianych wspomagających trawienie, pełnoziarnistej mąkki i brązowego cukru, który jest alternatywą dla tego białego, mniej zdrowego. Świetne do śniadania, ale również na podwieczorek, lub jako przekąska w ciągu dnia. Polecam, bo ciężko jest sie od nich oderwać.
Składniki na ok 45 ciasteczek:
- 2 zblendowane, lub rozgniecione widelcem banany
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka mąki pszennej
- 300g płatków owsianych błyskawicznych
- 100g nerkowców
- 1 jajko
- 180g masła
- 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru deremara
- 1cukier waniliowy
- 1/4 szklanki cukru białego
Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jajko i zmiksować. Dodać banany, sodę i mąki, zmiksować dokładnie.Wsypać płatki owsiane i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką i krótko wyrobić ręką. Masa powinna być bnardzo zwarta i łatwo się formować. Formować kulki o średnicy ok 2,5 cm, piec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 11-12 minut. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku dość długo, nic im nie będzie:)
Enjoy!
Carol xx
lubie banany , uwielbiam nerkowce - ciacha idealne !
OdpowiedzUsuń