Te hiszpańskie ciasteczka są niepowtarzalne! Delikatnie cynamonowe, słodkie, chrupiące i inne niż wszystkie, których dotychczas kosztowałam. W zyciiu nie spotkałam się też z ciastem, którego przygotowanie jest tak proste. Jeśli goście zapowiedzieli Ci się z małym wyprzedzeniem, a Ty nie masz nic w lodówce, ten przepis jest idealny! Szybki, prosty i wybama mało składników. Przepis pochodzi ze Złotej księgi czekolady.
Składniki na pełny talerz ciasteczek:
- 500 ml wody
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- łyżka cynamonu
- 300g mąki
- cukier i cynamon do obtoczenia w nim ciasteczek
- tłuszcz do smażenia
- spora szczypta soli
Wodę, sól i oliwę zagotować. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę wymieszaną z łyżką cynamonu. Szybko zamieszać do uzystania gęstej, gładkiej konsystencji. Zdjąć z ognia. Na talerzu wymieszać cukier i cynamon, w garnku rozgrzać tłuszcz do ok 180 stopni. Ciasto przełozyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty. Surowe ciasto wrzucać na rozgrzany olej partiami i gotować około 6-7 minut. Wyciągać łyżką cedzakową i przekładać na tależ z cukrem cynamonowym. Obtoczyć w przyprawie i odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo do churros powinien być sos. Może to być roztopiona czekolada z dodatkiem mleka, dulche de leche, lub biała czekolada z serkiem homogenizowanym.
Enjoy!
Carol xx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz