poniedziałek, 4 lutego 2013

Kokosanki

Uwielbiamy je chyba wszyscy! Stęskniona za smakiem 'odpustowych ciasteczek', postanowiłam pokombinować z przepisami i zrobić ich domową wersję. Proste rozwiązanie na nudne popołudnie i smaczną maślano-kokosową przekąskę, bez zbędnego chodzenia do sklepu, gdyż na bazie podstawowych składników. Dla wszystkich- bo łatwe! Dla wszystkich- bo pyszne :)



Składniki: 
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru, można więcej
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100g kokosu

Przygotowanie: 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jaka, proszek do pieczenia. Miksując dodawać stopniowo mąkę, pod koniec najlepiej ręcznie wyrobić na jednolitą masę. Kokos wsypać do osobnej miseczki. Z ciasta formować niewielkie kulki i obtaczać w kokosie, by były nim całe pokryte. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na niej obtoczone kuleczki. Lekko spłaszczyć. Piec w nagrzanym piekarniku, w 180stopniach, przez około 15minut, aż ciasteczka się ładnie zarumienią. Wystudzić i można się zajadać :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz