niedziela, 10 lutego 2013

Miniserniczki bananowo-czekoladowe

Są połączeniem idealnym- słodka czekolada, delikatne banany, smak sernika i maślane spody ciasteczkowe. Wszystko rozpływa się w ustach, bo masa serowa ma konsystencję puszystej pianki. Świetnie się nadają do podania gościom, bo ładnie wyglądają i w przeciwieństwie do zwykłego- dużego sernika nei kruszą się przy krojeniu i każdy wybiera ile miniserniczków chce zjeść. 
Składniki na 25 serniczków:( masa serowa)
  • 500g sera twarogowego do wypieków- mielonego(u mnie 8% tłuszczu)
  • 2 duże banany
  • 4 kopiaste łyżki kakao ciemnego
  • 1 szklanka + jedna łyżka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka miodu
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
Spody ciasteczkowe:
  • 15 herbatników(lub więcej)
  • 100g masła
  • 50g gorzkiej czekolady
Spody:
herbatniki pokruszyć bardzo dokładnie i wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą (na parze, lub w mikrofali) do uzyskania trochę plastycznej masy. 

Masa serowa:
Banany zblendować i wymieszać z serem. Do tego dodać żółtka, kakao, szklankę cukru pudru, miód i cukier waniliowy. Zmiksować dokładnie. Białka ubić , dodać do nich łyżkę cukru- pudru i ubijać jeszcze chwilę. Masę zz białek wymieszać delikatnie z masą serową. 

Do papilotek(powinny być umieszczone w formie do babeczek- metalowej, lub silikonowej) Nakładać 1 kopiastą łyżeczkę herbatników i ugniatać tak, by stworzyły gładkie dno. Następnie każdą papilotkę wypełnić   masą serową, może być po brzegi- serniczki nie wyrosną za bardzo. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec 25 minut. Przed podaniem serniczki powinny całkowicie ostygnąć.





Enjoy!
Carol xx



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz