środa, 17 października 2012

Szarlotka sypana

Jak co roku przyszła jesień, a wraz z nią przepyszne jabłka. Są tak uniwersalne, i pospolite, pyszne w każdej postaci, ale mimo wszystko połączone z mocnym aromatem cynamonu i maślanego ciasta tworzą zestaw idealny. Ostatnio szukałam szarlotki, która będzie nie tylko pyszna, ale i efektowna, a wiadomo, że najładniejsze ciasta są okrągłe. Dodatkowo nie miałam po szkole wiele czasu. Za każdym razem staram się robić inne ciasto, ale jestem pewna, że do tego jeszcze powrócę. Wiele razy, może nawet w tym roku :) Przepis ukradłam z tej strony, którą uwielbiam i polecam. Zwiększyłam tylko ilość cynamonu. Ciasto pyszne w swojej prostocie, idealne dla początkujących.



Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła, zamrożonego wcześniej przez przynajmniej 2 godziny
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
Wszystkie suche składniki bardzo dokładnie wymieszać, podzielić na 3 równe części.

Masa jabłkowa:
  • 1 i 1/2 kg jabłek, obranych i potartych(nie odsączać!)
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta startej wanilii
  • cukier waniliowy
Wszystko dokładnie wymieszać, nie odsączać jabłek.
Dno blaszki o średnicy 22-24 cm wyłozyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ( dla lapszego aromatu. można też użyć innego tłuszczu) Dno równomiernie wysypać pierwszą częścią suchej mieszanki, na górę rozsmarować połowę masy jabłkowej. Powtórzyć to i drugą warstwę jabłek zasypać równo ostatnią częścią suchych składników. Zrobić otworki w cieście aż do samego dna. Ja użyłam do tego słomki do picia, ale patyczki do szaszłyków też będą okej. Dziurki powinny być równo rozstawione. Na górę zetrzeć zamrożone masło, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez godzinę. Najlepiej smakuje na ciepło z serkiem homogenizowanym, lub lodami, ale na zimno również jest świetna!

Enjoy!,

Carol xx

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale! Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń