niedziela, 21 października 2012

Tort truskawkowy

Torcik zrobiony jako prezent dla koleżanki z okazji urodzin. Jak najbardziej udany, smakował wszystkim znajomym, którzy zdążyli się do niego dobrać. Nie jest za słodki, a połączenie truskawek i masy serowej daje pyszny efekt. Można go robić również z innymi owocami, co kto lubi :)

Składniki na spód: 
  • 200g ciasteczek czekoladowych
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 1 łyżka kakao
Składniki na masę: 
  • 500g mielonego twarogu (polecam ten o smaku waniliowym, ale może być również zwykły)
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 białko
Dodatkowo: 
  • około 300g truskawek
  • około 200g konfitury truskawkowej
  • 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie: 

Spód: Czekoladę połamać i roztopić razem z masłem w "kąpieli wodnej". Ciasteczka pokruszyć, dodać do nich kakao i wystudzoną czekoladę. Wszystko pomieszać. Formę o średnicy ok.22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nasz "mokry piasek" przełożyć do formy, wyłożyć spód oraz boki. Wstawić do zamrażalnika na około pół godziny. 

Masa: Druga porcja kąpieli wodnej- czekoladę roztopić wraz z masłem tak jak przy spodzie. Ser utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Odłożyć 1/4 i połączyć z przestudzoną czekoladą, energicznie mieszając. Następnie rozsmarować na spodzie z ciasteczek, a na to wyłożyć białą masę, czyli 3/4, które nam zostało. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 180stopni, aż się zetnie. Następnie schłodzić. 

Wierzch ciasta wyłożyć truskawkami oraz posmarować konfiturą. Śmietanę ubić z cukrem i przykryć całość. Udekorować resztką konfitury, wedle uznania :) Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz