piątek, 12 października 2012

Muffinki marchewkowo-korzenne

Są miękkie i lekko wilgotne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Naturalna słodycz marchewki połączona z silnym aromatem cynamonu, wanilii, gałki muszkatołowej i imbiru obecnym zarówno w samym cieście jak i w lekkim kremie, który sprawia, że babeczki znikają szybciej niż zdążą zostać udekorowane: 

K&K razem <3 prezentują klasyczne muffiny marchewkowe.




Ciasto:( zainspirowane różnymi stronami:)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne szklanki drobno startej, lub zblendowanej marchewki
  • 150 ml oleju
  • szczypta wanilii i imbiru
  • cynamon i gałka muszkatołowa, lub przyprawa do ciasteczek korzennych. 
  • szczypta soli
  • 3 duże jaja
Wymieszać w jednej misce suche, a w jednej mokre składniki włącznie z marchwią. Połączyć i szybko wymieszać, przełożyć do foremek, piec ok 22 minut w 180 stopniach

Krem:
  • 250 g serka ricotta
  • 50 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • przyprawa do ciasteczek korzennych
  • mleko w proszku( pół szklanki)
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku i jeśli masa będzie zbyt płynna, dodać cukru pudru:)
SMACZNEGO









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz