środa, 31 października 2012

Halloween candy corn cookies.

Mimo, że halloween nie jest u nas obchodzone tak jak za granicą, myślę, że warto choć w małym stopniu wczuć się w ten niesamowity, tajemniczy klimat. Ciasteczka w jesiennych kolorach mogą pomóc :)

Są kruche i mocno maślane. Niesamowicie proste w przygotowaniu, ale pyszne.

  • 3 szklanki mąki
  • 225 g masła
  • szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu, lub ulubionego likieru( ja użyłam różanego)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady
  • pomarańczowy barwnik (w płynie, lub żelu, jeśli ktoś ma w proszku, można rozpuścić w wodzie)
Mąkę i masło posiekać, dodać sól, cukier, jajko, proszek i alkohol, zagnieśc, podzielić na 3 równe części. Pierwszą część odstawić, do drugiej dodać barwnik, dokładnie zagnieść. Do 3 części dodać rozpuszczoną czekoladę. Jasną część wyłożyć na dno formy do babki o długości około 22 cm, przykryć równomiernie pomarańczową częścią, wyrównać, nałozyć czekoladową część i docisnąć. zawinąć w folię, wstawić na min. 1.5 h do lodówki. Pokroić w około 1/2 cm plastry, nastęwnie na trójkąciki, piec 6-7 minut w temp. 180stopni.

Enjoy! 
Carol xx


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz