poniedziałek, 8 października 2012

Torcik czekoladowo-karmelowy

Mocno czekoladowy i pysznie karmelowy. Brownie przekładane kremem śmietanowo-toffi z małym, ale słodkim dodatkiem na wierzchu. Ozdobić można oczywiście wedle uznania, nadają się również owoce, kokos czy rodzynki. Liczy się inwencja twórcza oraz zabawa we wzory :)


Składniki na biszkopt: 

  • 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 200g masła
  • 6 łyżek mąki
  • lekko ponad dwie szklanki cukru
  • 6 jajek
Składniki na masę:
  • 500ml śmietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • pół puszki masy kajmakowej
Dodatkowo:
  • drażetki z mlecznej czekolady lub dodatek wedle uznania

 Przygotowanie:


Spód: Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą. Dokładnie rozmieszać. Jajka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę. Tortownice o średnicy około 22cm natłuścić i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka". Mi to zajęło 35minut w temperaturz180stopni, a na koniec podkręciłam do 200stopni i piekłam jeszcze przez 5minut. Zalecam sprawdzić po 25minutach i pilnować, by ciasto się nam ładnie upiekło. Następnie wyciągnąć je z piekarnika, ostudzić.


Masa: W misie miksera ubijać śmietanę. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fixy zmieszać w szklance i dodać do śmietany. Na koniec dodać masę kajmakową i ubić do połączenia się składników. Powinno się otrzymać ładny, karmelowy kolor. 


Nasz czekoladowy spód przekroić na dwie części, z czego 1/3 ma stanowić góra. Przełożyć je masą karmelową, nałożyć drugą część i posmarować pozostałym kremem. Wierzch udekorować.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz