wtorek, 23 października 2012

Tarta czekoladowo karmelowa z ryżem i bananami.

Zainspirowana jedną ze stronek kulinarnych postanowiłam wykorzystać ryż w cieście. Połączony z delinatnym serowo- mlecznym kremem o smaku karmelu stał się idealnym wypełnieniem dla ciemnej, kakaowej i niezbyt słodkiej tarty. Wyważony smak delikatnie przełamują plastry bananów i mleczna czekolada.  Zarówno ciasta jak i kremu wyszło mi trochę za dużo, ale nic się nie zmarnowało dzięki małym tartaletkom, które były odzorowaniem dużego ciasta. Tarta najlepsza jest jeśli posiedzi przez kilka godzin w lodówce, gdyż kruche ciasto staje się lekko miękkie.





Ciasto:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • łyżka likieru różanego, lub rumu.
Ciasto dokładnie zagnieść, wstawić na pół godziny do lodówki, nałożyć do natłuszczonej formy na tartę (u mnie 28 cm i dodatkowo 5 małych tartaletek), warstwa nie powinna być zbyt gruba, by ciasto nei stwardniało za bardzo. Ponakłuwać tartę widelcem, przykryć dokładnie sreberkiem i obciążyć grochem, by ciasto nie wyrosło. Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni, po tym czasie zdjąć sreberko z grochem i piec kolejne 10 minut do zarumienienia się ciasta. Dokładnie wystudzić.



Krem:
  • woreczek ryżu białego, gotowanego przez 25 minut i ostudzonego.
  • 400 g danio waniliowego
  • szklanka pełnegomleka w proszku( trochę więcej)
  • tubka słodzonego mleczka zagęszczanego o smaku karmelowym.
  • 1 kopiasta łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
Wszystkie składniki poza ryżem i żelatyną dokładnie zmiksować, tak by nie było żadnych grudek. Dodać żelatynę i zmiksować ponownie. wsypać ryż i równomiernie wymieszać, wstawic na 10 minut do lodówki. 
Dno ciasta wypełnić bananami i łyżką nakładać masę mleczną w taki sposób, by ryż, który osiadł na dnie był równomiernie rozłożony na powieżchni całego ciasta. Wstawić do lodówki na około 2 h, udekorować mleczną czekoladą.


Enjoy!
Carol xx


1 komentarz: