czwartek, 25 października 2012

Chocolate chip cookies

Kto z nas ich nie kocha? Słodkie, chrupiące na zewnątrz, lekko miękkie w środku, z dużą ilością czekolady i chrupiących orzechów. Najlepiej smakują z mlekiem... na ciepło<3 Chyba nikomu nie trzeba ich przedstawiać. 


Składniki na 25 ciasteczek:
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60g orzechów laskowych
  • 350 ml mąki
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki ciemnego cukru(ja nie miała, zastąpiłam 1/3 szklanki zwykłego)
  • pół szklanki białego cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 krople olejku waniliowego
  • szczypta prawdziwej wanilii
  • 3 łyżki  mleka
  • jajko w temperaturze pokojowej
  • 1/3 łyżeczki soli MORSKIEJ
  • sól morska do posypania ciasteczek
Masło zmiksować z cukrem, olejkiem waniliowym i wanilią, aż będzie bardzo puszyste, powinno to zająć około 2 minut. Dodać jajko i miksować przez kolejne 2 minuty, po czym wlać mleko i wsypać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Posiekać czekoladę na średnie kosteczki, orzechy przekroić na pół. Wsypać do masy i wymieszać.


Uformować kuleczki i położyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując odstępy ok 5 cm.

Posypać ciasteczka bardzo delikatnie solą morską, piec 10-12 minut w temperaturze 175 stopni, aż brzegi będą lekko rumiane. 

Studzić na blaszce przez kilka minut, po czym przełozyć na kratę do całkowiteho wystudzenia.


Enjoy!
Carol xx



1 komentarz: