poniedziałek, 13 maja 2013

Muffinki czekoladowo-karmelowe

Ciągle ciasta i ciasta.. A co jeśli mamy ochotę na małą, szybką i pyszną przekąskę? Najlepszym rozwiązaniem z pewnością będą muffinki. Jakie? Tym razem trochę kombinacji z czekoladą i karmelem, ale efekt zadziwiająco pyszny. Nie trzeba wydziwiać i kombinować, gdyż z najprostszych składników i ulubionych smaków, możemy uzyskać coś bardzo dobrego :)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna
  • masa kajmakowa

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Obie mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia. Do naszej ubitej masy dodawać po jednym żółtku i dwie łyżki mąki, na przemian, cały czas ubijając. Czekoladę roztopić w rondelku z niewielką ilością mleka/śmietanki/margaryny, by się nie przypaliła. Wystudzoną wlać do naszej masy i zmiksować. Przelać do foremek i piec w 175stopniach przez 15minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć masę kajmakową do rękawa cukierniczego bądź jakiegokolwiek kuchennego urządzenia, by wstrzyknąć nadzienie do środka babeczek. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz