Watermelon milk cake
Tort arbuz z kremem straciatella
Pyszny biszkopt o delikatnym różanym aromacie i chrupiąca słodka beza, a do tego mleczny krem z kawałeczkami czekolady, czyli idealne połączenie tworzące prosty,ale nietypowy torcik dobry na każdą okazję. Z dodatkiem barwników i masy marshmarlows wygląda jak arbuz, ale bez nich będzie tak samo smaczny:))
Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyzki likieru różanego do nasączenia biszkoptu
- 500g mascarpone
- 350 g mleczka zagęszczanego słodzonego z puszki
- Śmietanfix
- 50g czekolady 65% kakao
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- Paczka białych marshmarlows
- cukier puder
Przygotowanie:
Biszkopt:
1.Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając tak, aby po dodaniu całego cukru masa wciąż była sztywna.
2.Pomieszać żółtka z różowym i czerwonym barwnikiem w proszku i ciągle miksując dodać do białek.
3. Przesiane mąki dodać do masy i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do foremki o średnicy 22cm, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia.
5.Piec 30 minut w 180 stopniach na "góra-dół"
6. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 równe części.
Beza:
1.Ubić białka ma sztywną masę z różowym i czerwonym barwnikiem.
2.Dodawać cukier miksując tak, aby masa ciągle była bardzo sztywna
3.Przełozyć na blaszkę o średnicy 22 cm i piec aż do całkowitego wysuszenia(ok 1h) na termoobiegu początkowo w temperaturze 200, a potem 150 stopni. Wystudzić.
Krem:
1.Rozmiksować serek mascarpone z różowym i czerwonym barwnikiem.
2.Dodać do serka mleczko i zmiksować.
3.Do masy wsypać śmietanfix i miksować na najwyższych obrotach aż masa stanie się sztywna
4. Odłozyć ok 1/3 masy, a do reszty dodać potartą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Masa marshmarlows:
1. Rozpuścić pianki w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki wody.
2. Do miski dodać trochę cukru pudru i wymieszać, powtarzać aż masa będzie lekko lepka, ale nie klejąca.
3. wyłozyć masę na blat i wyrabiać dodając cukier puder.
4.Podzielić na 3 części: Do jednej dodać czerwony, do jednej ziekony, a do trzeciej jasnozielony(lub mniej zielonego) barwnik.
TORT:
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć likierem różanym i pokryć połową kremu straciatella. Na górę nałozyć bezę i resztę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Całość psmarować cienką warstwą kremu bez kawałków czekolady. Na górę tortu połozyć placek rozwałkowanej do grubosci ok 1-2 mm różowo- czerwonej masy marshmarlows. Z ciemnozielonej masy zrobić wałeczek i poprzyklejać do niego paseczki jasnozielonej masy, rozwałkować. Okleić boki tortu zielonym pasem. Na górę przykleić płatki migdałów w czekoladzie. Brzego masy powinny być wygładzone, ale nie byo czasu.
Enjoy,
Carol, xx
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć likierem różanym i pokryć połową kremu straciatella. Na górę nałozyć bezę i resztę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Całość psmarować cienką warstwą kremu bez kawałków czekolady. Na górę tortu połozyć placek rozwałkowanej do grubosci ok 1-2 mm różowo- czerwonej masy marshmarlows. Z ciemnozielonej masy zrobić wałeczek i poprzyklejać do niego paseczki jasnozielonej masy, rozwałkować. Okleić boki tortu zielonym pasem. Na górę przykleić płatki migdałów w czekoladzie. Brzego masy powinny być wygładzone, ale nie byo czasu.
Enjoy,
Carol, xx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz