środa, 26 września 2012

Serniczek z masą serowo-budyniową

Bo kto nie lubi sernika? Połączenie budyniu z twarogiem tworzy puszystą masę o znakomitym smaku. Proste wykonanie sprawia, że można go robić często. A jak raz się już spróbuję, to gwarantuję, że taki właśnie będzie tego skutek :) Ja zrobiłam wersję klasyczną, można oczywiście dodać ulubione dodatki do masy jak na przykład rodzynki, orzechy czy owoce. Na wierzch cukier puder lub polewa czekoladowa. Polecam!


Składniki na spód:
  •  200g ciasteczek maślanych
  • 100g ciasteczek zbożowych
  • 100g masła
Składniki na masę: 
  • 1kg twarogu zmielonego (najlepiej wiaderkowy)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
  • mleko i cukier do budyniu
  • coś na wierzch, wedle uznania, np cukier puder, polewa czekoladowa
  • do masy można dodać rodzynki, orzechy lub owoce

Przygotowanie: 

Spód: Zarówno ciasteczka maślane jak i zbożowe pokruszyć w blenderze. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, tak aby powstał tzw:"mokry piasek". Dno tortownicy (około 22 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowaną masę ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa: Budyń śmietankowy przygotować jak na opakowaniu. Do misy miksera włożyć ser, cukry, ugotowany budyń oraz wsypać dwa budynie waniliowe (w proszku) i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, by wszystkie składniki się połączyły. Przygotowaną tortownicę wyciągnąć z lodówki i wlać do niej przygotowaną masę. 

Piekarnik nagrzać do 180stopni i włożyć sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150stopni i piec ok.1h 50min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, zostawić do wystudzenia. Wyjąć, schłodzić w lodówce. Ważne jest, by ciasto ostudzić do końca ponieważ w innym wypadku masa może przykleić się do tortownicy! Zjawisko te możemy zobaczyć na zdjęciach, ponieważ bardzo się śpieszyłam :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz