Składniki na spód:
- 200g ciasteczek maślanych
- 100g ciasteczek zbożowych
- 100g masła
- 1kg twarogu zmielonego (najlepiej wiaderkowy)
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- mleko i cukier do budyniu
- coś na wierzch, wedle uznania, np cukier puder, polewa czekoladowa
- do masy można dodać rodzynki, orzechy lub owoce
Przygotowanie:
Spód: Zarówno ciasteczka maślane jak i zbożowe pokruszyć w blenderze. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, tak aby powstał tzw:"mokry piasek". Dno tortownicy (około 22 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowaną masę ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa: Budyń śmietankowy przygotować jak na opakowaniu. Do misy miksera włożyć ser, cukry, ugotowany budyń oraz wsypać dwa budynie waniliowe (w proszku) i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, by wszystkie składniki się połączyły. Przygotowaną tortownicę wyciągnąć z lodówki i wlać do niej przygotowaną masę.
Piekarnik nagrzać do 180stopni i włożyć sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150stopni i piec ok.1h 50min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, zostawić do wystudzenia. Wyjąć, schłodzić w lodówce. Ważne jest, by ciasto ostudzić do końca ponieważ w innym wypadku masa może przykleić się do tortownicy! Zjawisko te możemy zobaczyć na zdjęciach, ponieważ bardzo się śpieszyłam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz