sobota, 6 października 2012

Tort z serduszkami

Tort z serduszkami

Ten tort zrobiony został dla mojej koleżanki. Nie wiedziałam jaki wyjdzie, miał być duży i ładny, ale nie kiczowaty.Starałam się, z jak wyszło, sami zobaczcie..

Przepis prosty, ze sprawdzonych skladników. Połączenie delikatnego mlecznego kremu z wyrazistym smakiem czarnej porzeczki i słodkością czekolady, a do tego wszytkiego banany.



Przepis na tort o średnicy 28 cm i wysokości ok. 18 cm, jak mówilam.. jedy spory:


Biszkopt ( potrzebne są 3 takie):

  • 3 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywną pianę, dodać zółtka ciągle ubijając, wsypać obie mąki przesiane przez sitko, wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką. Przelać masę do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni na 'góra-dół'

Krem mleczny i straciatella:

  • 1 kg mascarpone
  • puszka mleka zagęszczanego, słodzonego
  • 2 śmietanfixy
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady, potartej na grubych oczkach.
Rozmiksować ser, dodać mleko, dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji, dodać śmietanfixy, ubijać aż krem będzie bardzo gęsty. Masę podzielić na 2 równe części, do jednej dodać czekoladę. Wymieszać


Krem czekoladowy:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 g czekolady gorzkiej
Wlać śmietankę do garnuszka, podgrzać, prawie zagotować, nie doprowadzając jednak  do wrzenia. Zdjąć garnuszek z ognia, dodać czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić w chłodne miejsce aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Pół godziny przed nakładaniem na tort wstawić masę do lodówki, a chwilkę przed użyciem krem rozmiksować, by lepiej się rozprowadzał.
Można też użyć kremu czekoladowego z Gellwe, przygotować według instrukcji na opakowaniu wersje z masłem. Na prawdę polecam jeśli ktoś nie ma czasu :)


Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 duże banany
Składanie tortu:

  1. Biszkopt posmarować dżemem, nałozyć na to krem mleczny z kawałkami czekolady

  2. Przykryć to drugim biszkoptem, posmarować dżemem, banany pokrojone w plasterki ułożyć na dżemie, nałozyć krem czekoladowy
  1. Przykryć 3 biszkoptem, wszystko starannie i dokłądnie posmarować schłodzonym kremem mlecznym (częścią bez kawałków czekolady)
  2. Ozdobić serduszkami z masy marshmarkows, na którą przepis poniżej.
  3. Trzymać w lodówce :)
Masa marshmarlows z kremem w proszku:

Według mnie jest smaczniejsza niż lukier plastyczny, mniej słodka, a z dodatkiem mleka w proszku robi się lekko kremowa i łatwiej się ją wyrabia.

  • opakowanie pianek marshmarlows(zwykłe biało różowe, bo serduszka są jednokolorowe)
  • cukier puder-ok 3/4 szklanki
  • mleko w proszku pełne- ok pół szklanki
Pianki wrzucić do metalowej miski, rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki wody. Dodać sporo czerwonego barwnika, według uznania. Kiedy się rozpuszczą, dodać część cukru pudry, wymieszać. Dodawać cukeir puder aż do momentu, kiedy masa będzie lepka, ale nie klejąca. Na blat kuchenny wysypać trochę mleka w proszku, obtoczyć w nim masę z pianek, wyrabiać dodając mleko aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Rozwałkować, wyciąć serduszka w 4 rozmiarach, przykleić na tort.




Enjoy,
Carol, xx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz