Halloween candy corn cookies.
Mimo, że halloween nie jest u nas obchodzone tak jak za granicą, myślę, że warto choć w małym stopniu wczuć się w ten niesamowity, tajemniczy klimat. Ciasteczka w jesiennych kolorach mogą pomóc :)
Są kruche i mocno maślane. Niesamowicie proste w przygotowaniu, ale pyszne.
3 szklanki mąki
- 225 g masła
- szklanka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki rumu, lub ulubionego likieru( ja użyłam różanego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g czekolady
- pomarańczowy barwnik (w płynie, lub żelu, jeśli ktoś ma w proszku, można rozpuścić w wodzie)
Mąkę i masło posiekać, dodać sól, cukier, jajko, proszek i alkohol, zagnieśc, podzielić na 3 równe części. Pierwszą część odstawić, do drugiej dodać barwnik, dokładnie zagnieść. Do 3 części dodać rozpuszczoną czekoladę. Jasną część wyłożyć na dno formy do babki o długości około 22 cm, przykryć równomiernie pomarańczową częścią, wyrównać, nałozyć czekoladową część i docisnąć. zawinąć w folię, wstawić na min. 1.5 h do lodówki. Pokroić w około 1/2 cm plastry, nastęwnie na trójkąciki, piec 6-7 minut w temp. 180stopni.
Enjoy!
Carol xx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz