Składniki na spód:
- 200g ciasteczek czekoladowych
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 1 łyżka kakao
- 500g mielonego twarogu (polecam ten o smaku waniliowym, ale może być również zwykły)
- 150g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1 białko
- około 300g truskawek
- około 200g konfitury truskawkowej
- 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Spód: Czekoladę połamać i roztopić razem z masłem w "kąpieli wodnej". Ciasteczka pokruszyć, dodać do nich kakao i wystudzoną czekoladę. Wszystko pomieszać. Formę o średnicy ok.22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nasz "mokry piasek" przełożyć do formy, wyłożyć spód oraz boki. Wstawić do zamrażalnika na około pół godziny.
Masa: Druga porcja kąpieli wodnej- czekoladę roztopić wraz z masłem tak jak przy spodzie. Ser utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Odłożyć 1/4 i połączyć z przestudzoną czekoladą, energicznie mieszając. Następnie rozsmarować na spodzie z ciasteczek, a na to wyłożyć białą masę, czyli 3/4, które nam zostało. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 180stopni, aż się zetnie. Następnie schłodzić.
Wierzch ciasta wyłożyć truskawkami oraz posmarować konfiturą. Śmietanę ubić z cukrem i przykryć całość. Udekorować resztką konfitury, wedle uznania :) Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz