Składniki na biszkopt:
- 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 200g masła
- 6 łyżek mąki
- lekko ponad dwie szklanki cukru
- 6 jajek
- 500ml śmietany 30%
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 opakowania śmietan-fix
- pół puszki masy kajmakowej
- drażetki z mlecznej czekolady lub dodatek wedle uznania
Przygotowanie:
Spód: Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą. Dokładnie rozmieszać. Jajka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę. Tortownice o średnicy około 22cm natłuścić i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka". Mi to zajęło 35minut w temperaturz180stopni, a na koniec podkręciłam do 200stopni i piekłam jeszcze przez 5minut. Zalecam sprawdzić po 25minutach i pilnować, by ciasto się nam ładnie upiekło. Następnie wyciągnąć je z piekarnika, ostudzić.
Masa: W misie miksera ubijać śmietanę. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fixy zmieszać w szklance i dodać do śmietany. Na koniec dodać masę kajmakową i ubić do połączenia się składników. Powinno się otrzymać ładny, karmelowy kolor.
Nasz czekoladowy spód przekroić na dwie części, z czego 1/3 ma stanowić góra. Przełożyć je masą karmelową, nałożyć drugą część i posmarować pozostałym kremem. Wierzch udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz