Chyba każdy zna czekoladę z okienkiem, wielu z nas ją wrecz uwielbia! Kiedy w moje posiadanie dostało się 8 tych pysznych tabliczek mlecznej czekolady z chrupiącymi orzechami postanowiłam, ze musi z nich powstać coś niesamowitego. A co moze być pyszniejsze, niż muffinki? Te są wilgotnie, idealnie wyrośnięte, pysznie czekoladowe i mnóstwo w nich tego co najlepsze, czyli orzechów. Chrupiąca skorupka z pęknięciem dzielącym babeczkę na 3 części, bo takie są podobno najlepsze, skrywa wnętrze przywołujące smak dzieciństwa i beztroski. Warto się skusić :)
Przepis na 15 muffinek:
1 i 1/2 czekolady ' z okienkiem'
2 szklanki mąki
3/4 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki kakao gorzkiego
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru(można dać 1/2)
1 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Gdy ostygnie trochę wypmieszać ją z pozostałymi mokrymi składnikami(w tym jajka). W osobnej misce wymieszać suche składniki. Zawartość obu naczyń połączyć. Orzechy i 1/2 czekolady posiekać i wmieszać w masę. Nakładać do formy wyłozonej papilotkami, piec w temperaturze 180 stopni przez 18 do 20 minut.
ach ta czekolada z okienkiem :) niezastąpiona!
OdpowiedzUsuń