czwartek, 7 lutego 2013

Pączusie nadziewane czekoladowym ganache.

Są małe, więc doskonałe do dzielenia się. Niezbyt słodkie, puszyste ciasto nadziewane jest aksamitną masą z gorzkiej czekolady i delikatnej śmietanki. Część można również wypełnić marmoladą różaną, lub czymkolwiek innym. Najlepiej smakują na ciepło, ale również następnego dnia są pyszne. Polecam je serdecznie na przyszły rok, albo jakąkolwiek imprezę. Przepis pochodzi ze Złotej Księgi Czekolady.

Składniki na ciasto( 2 duże miski wypełnione po brzegi):
  • 45g drożdży
  • 3 łyżki cukru+ cukier do ozdoby
  • 60ml ciepłej wody
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 600g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej roślinny do gotowania ( u mnie rzepakowy)

W misce wymieszać drożdże z 1 łyżką cukru, wodą oraz mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. UWAGA! Płyn nie może być gorący, bo inaczej nastąpi denaturyzacja enzymów zawartych w drożdżach i ciasto nie wyrosnie!
W garnku, lub dużej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać do nich roztwór z drożdżami i mikserem(końcówką w kształcie spirali, zakończonej haczykiem) na najniższych obrotach krótko wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyłozyć na blat LEKKO podsypany mąką i wyrabiac około 5 minut. Ciasto przełozyc do garnka lub miski wysmarowanej olejem i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę ( powinno przynajmniej podwoić obiętość.)
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubosć 1- 1.5 cm i okrągłą foremką (u mnie o średnicy 3 cm) wucinać kółeczka i przekladać je na blachę wyłozoną pergaminem. Krążki przykryć szmatką i odstawić na kolejne 5 minut, az nieco urosną. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do temperatury ok 175 stopni. Paczusie smażyć około minuty z każdej strony. Należy obserwować, czy nie rumienią się za bardzo, bo gdy się przypalą, lub tłuszcz będzie zbyt gorący można mieć problem z przewróceniem ciasteczek na 2 stronę. Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku kuchennym i ciepłe obtoczyć w cukrze. Gdy lekko przestygną nadziewać masą czekoladową.

Masa ganache:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i wymieszać z połamaną czekoladą. Wystudzić dokładnie.
Pączusie powinno się podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne! ;)







Enjoy!
Carol xx


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz